Salutare tuturor,
Despre mine şi domeniul meu de activitate
Iată cateva răspunsuri referitoare la ceea ce fac eu. Acest interviu a fost publicat parţial în Ziarul Adevărul, ediţia locală Alba Iulia, la data de 24.01.2011
Nume: BUCUR IULIA ALINA
Data şi locul naşterii: 12.03.1981, ALBA IULIA, ZODIA PEŞTI
Ultimele studii absolvite: UNIVERSITATEA „LUCIAN BLAGA” SIBIU, SPECIALIZARE Jurnalism 2000-2004
Stare civilă: NECASATORITĂ
De unde ai pasiunea pentru decoraţiuni? M-am născut cu pasiune pentru artă, dar am descoperit foarte tarziu acest lucru. Tot timpul cochetam cu acest tip de preocupări, dar niciodată nu le-am dat importanţă. Încă din copilărie am avut înclinaţie spre confecţionarea diverselor obiecte. Mi-a plăcut să pictez, să fac hăinuţe la păpuşi, să croşetez, să fac bricolaj, să înşir mărgele şi cercei. Pe scurt, ceea ce noi denumim astăzi ”Handmade” – lucru manual făcut cu pricepere şi pasiune. Este un hobby, o modalitate de relaxare, de evadare din cotidian.
Cum ai început să lucrezi obiecte hand-made? Spuneam mai înainte că am descoperit tarziu pasiunea mea. Sunt născuta sub zodia Peşti, sunt 2 peştişori, acolo, undeva… prin urmare tot timpul am fost împărţită între „hrană pentru raţiune” şi „hrană pentru suflet”. Pe la mijlocul anului 2010, ambii peştişori au decis să dea hrană sufletului. Aşa am început să strang diverse materiale cu care sa pot lucra, şi să dau frau liber imaginaţiei şi să fac primul obiect: o mască pictată exotică. Gama de obiecte este diversificată: vase pictate, tablouri, diverse obiecte cu specific de sărbători, aranjamente florale si pe viitor încă trei categorii.
Ai o anumită pregătire în acest domeniu? Nu am pregătire în acest domeniu, e doar sensibilitate ancestrală pusă acolo unde trebuie. Eu am terminat Facultatea de Jurnalism, la Sibiu, în prezent urmez cursurile unei facultăţi de ştiinte economice şi încerc să fac o afacere din această pasiune, ceea ce-mi ocupă destul de mult timp. În puţinul timp liber creez, creez, creez.
Ce crezii? Cum creezi, ce te inspiră, cum îţi alegi modelele? Care e procedura de lucru, de unde îţi achiziţionezi materialele, cât durează realizarea unui obiect?
Domeniul meu este: accesorii decorative, adică obiecte cu care vă puteţi decora casa, biroul, instituţia restaurantul, hotelul, chiar sala de nuntă, botez.. Pictez pe obiecte din diferite materiale (sticlă, lemn, ceramică,metal, panză etc), confecţionez aranjamente florale (naturale-uscate) pentru ocazii, realizez obiecte de tip bricolaj. Dar pasiunea mea ramane pictura pe orice suport. În procesul de creaţie folosesc două forme pentru materializarea sa. Una clară, în care ştiu cum arată obiectul, îl vizualizez, şi aşa îl şi confecţionez, iar ce-a de-a doua este creaţie pură. Adică în acele momente inspiraţia îmi aşează fiecare formă, culoare, material exact acolo unde trebuie, creand o armonie în acel obiect. Timpul de lucru diferă de la obiect la obiect. Trebuie să respect anumite tehnici în realizarea lor pentru a fii de calitate şi durabile. De exemplu în pictarea unui vas mic, timpul de realizare este de 2-3 zile. Fiecare lac aplicat are timpul său de uscare. O inimioară din ceramică de Sf. Valentin e gata în 15minute. La unele produse, în procesul de creaţie am pauze de săptămani. Caut un material, o culoare, o formă anume şi nu o găsesc. Lucrez la mai multe tipuri de articole în acelaşi timp. Şi aici intervine rutina. Lucrezi pe comandă? Spaţiul de expunere a produselor este unul virtual, pe internet, non stop http://www.accesoriidecorative.ro/ şi altul real, la targuri, expoziţii, în special cele de sărbători. Sunt la început de drum în acest domeniu, fiecare proces işi are ritmul său, paşii propri. Primul a fost crearea unui magazin virtual, al doilea participarea la targuri şi promovarea muncii mele, iar al treilea este realizarea produselor pe comenzi. Pentru acesta este nevoie de timp.Trebuie să-
mi promovez munca, produsele, se le expun, pentru că oamenilor le place să le vadă, să le atingă, sa le miroase înainte să le cumpere. Care sunt preţurile cu care pot fi achiziţionate obiectele? Orice muncă trebuie să aibă şi o răsplată. De aceea preţurile sunt diferite. De la 1,5ron un accesoriu de brad, pană la 200 ron un tablou. Produsele unicat sunt cele mai scumpe. Sunt pentru orice buzunar şi negociabile. De multe ori o apreciare sinceră face mai mult decat banii, te inspiră şi-ţi dă avant să mergi mai departe.
Ai un site pe care îşi promovezi munca – care e povestea acestuia, te ajută în vânzări, ce pot găsi clienţi pe acest site? Promovarea permanentă a produselor este pe site. Aici vizitatorii pot găsi două categorii de produse: handmade şi cele aşa–zise comerciale. Produsele handmade sunt diverse, pentru persoane şi ocazii diferite. Sunt produse cu specific de sărbători, sau uzuale, sunt produse pentru copii, tip cadouri. Nu am un număr mare de produse, iar la cerere timpul de execuţie şi livrare este de cel mult o săptămană. Deocamdată site-ul este o cheltuială, singurul aport adus este invitaţiile la targuri şi expoziţii. Deşi iniţial a fost gandit ca o modalitate de vanzare a produselor, ulterior a devenit reclamă a muncii mele, vanzarea efectivă a produselor fiind în targuri şi expoziţii.
Ai participat la anumite târguri, festivaluri, concursuri? Anul trecut am avut puţine participări la targuri. Am ales sa particip la targurile de handmade din Alba Iulia organizate la Mall şi la cele cu specific de Crăciun din Sibiu, organizate de Toria Proiect. Participarea la asemenea evenimente este un prilej de a descoperi pretenţiile oamenilor, apreciarea-deprecierea, gusturile, preţul dispuşi să-l plătescă. Fiecare targ, eveniment este un altfel de experienţă, o modalitate de a face noi cunoştinţe. Cine sunt clienţii tăi şi ce cumpără cu precădere? Din experienţa targurilor am observat ca produsele mele plac tuturor. Am încercat să realizez o gama coloristică a produselor, cele mai vandute fiind cele care imbină mai multe culori şi au o strălucire aparte. Oamenii cumpără emoţional, le plac culorile şi formele, dar ţin cont şi de preţ. Încet, încet acceptă ideea de handmade în locul celei de chinezisme.
Care este cea mai mare realizare de până acum? Aceasta. Si nu este vorba despre afacerea în sine, pentru că, pană anul trecut tot în domeniul comerţului-afacerilor am stat. Şi nu este vorba nici despre partea pecuniară, deşi constituie un element indispensabil al oricărei activităţi. Cel mai important pentru mine este că am ales un drum în viaţă. Drumul creaţiei, al exprimării sentimentelor prin artă, prin creaţie, hranirea sufletului. Întotdeauna mi-a plăcut muzica, dansul, arta dar le-am îndepărtat. A venit momentul să aleg şi am ales.
Ce planuri de viitor ai? Anul acesta este un an de temelie a activităţii mele. Doresc să realizez noi produse cum ar fi bijuterii, haine si decoraţiuni pentru nunţi. Organizarea bilingvă a magazinului online, pentru străinătate şi particiarea la targuri internationale. Pentru început de an este participarea la targul de Sf Valentin din Sibiu, organizat de Toria Proiect, urmand cele de Mărţişor şi de Paşte.
3 lucruri care-ţi plac şi de ce? Imi plac detaliile, pentru că spun mai mult decat ansamblul. Mă bucur de dimineţile cu rouă, că simt prospeţimea vieţii si zambesc la spectacolul vieţii, ca e plin de umor şi culoare.
3 lucruri care nu-ţi plac şi de ce? Prostia este singurul lucru ce nu-mi place. De aici se nasc şi celelalte, şi schimbă omul în orice altceva decat ceea ce este el menit sa fie: UMAN
ASTA A FOST TOT.